Nadi Shodhana
Sophia
10/03/2023
1 min
0

Ik kan niet door mijn neus ademen

10/03/2023
1 min
0

‘Ik kan niet door mijn neus ademhalen’, zeggen veel mensen. ‘Mijn ene neusgat zit vaak dicht’.  ‘Ik krijg op die manier geen lucht’.  Door allerlei redenen ademen veel mensen met open mond waarbij hun lichaam wel van zuurstof wordt voorzien, maar de hersenpan beduidend minder zuurstof krijgt. Resultaat, dufheid, sufheid, en een alertheidsniveau van een slak. Daarnaast word je door een continue mondademhaling snel verkouden aangezien de neus geen ziektekiemen filtert als hij wordt uitgeschakeld.


Mond ademers hebben meer stress en aanmaak van cortisol. Andersom zorgt stress ook weer voor meer mond ademers. We noemen de mond ook wel het makkelijke gat. In paniek kunnen we grote teugen zuurstof naar binnen zuigen wat de ‘fight or flight’ respons opwekt. Er wordt zodoende adrenaline aangemaakt waardoor we met die bak aangemaakte energie kunnen vluchten of vechten. Handig in een steegje tegenover duistere types. Onhandig als je in de ‘fight or flight’ schiet van een mailtje van je baas. Wat nou als het 10 of 20 mailtjes zijn elke dag? Continue stress zorgt ervoor dat we het hormoon cortisol aanmaken, wat de bijnieren op den duur uitput (een recept om in de puree te raken). Want als we niet oppassen word het onze nieuwe default instelling. Wil je weer naar je ‘gezonde’ fabrieksinstelling. Leer neusademen!


Wat te doen om het tij te keren? Elke dag bijvoorbeeld de wisselende neusademhaling (nadi shothana) toepassen onder de douche. Zo'n 5 minuutjes helpt al. Een andere veel snellere weg is zorgen dat de noodzaak hoog is om op neusademhaling over te gaan. Zoals tijdens een gevecht waarbij je mond word afgedekt. Reken maar dat je oerkracht dan naar boven komt. Maar dat is misschien wat te heftig. Er zijn nog veel meer methodes om bewuster door je neus te gaan ademen en de boel vrij te maken. Dit en een uitgebreid spectrum aan ademtechnieken, leer je in onze ademcoach opleiding die start in november 2023 in Breda. Mondje dicht hè!


Reacties